Meest gestelde vragen en antwoorden sluiting opvang

Het ministerie heeft een overzicht van vragen en antwoorden opgesteld na de aankondiging van nieuwe maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. We hopen dat deze uw belangrijkste vragen beantwoordt.

Mag mijn kind naar de kinderopvang?

De kinderopvang gaat dicht tot en met 6 april 2020. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang terecht.

Wanneer werk ik in een vitale/cruciale beroepsgroep?

Bekijk hier het overzicht van cruciale beroepsgroepen.

Wat als ik in een vitale/cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?

Als u uw kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kunt u een beroep doen op opvang op de Wijzerlocaties. U wordt vandaag, maandag 16 maart hierover teruggebeld. Daarna kunt u contact onderhouden met de locatie van uw kind. Voor NIEUWE aanvragen kunt u contact opnemen met de locatie van uw kind. Bent u nog niet bekend met Wijzer, en wilt u toch gebruik maken van een aanbod, neemt u dan contact op via plaatsing@wijzer.nu.

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?

JA, en:

  • Betaal de factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.
  • Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald.
  • U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten.

 Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?

Opvang is alleen beschikbaar voor kinderen met ouders in vitale/cruciale beroepsgroepen. Als u niet tot deze beroepsgroepen behoort. is het dringende advies om als het kan thuis te werken tot en met 6 april 2020.

Ik werk in een vitale/cruciale beroepsgroep en mijn kind gaat normaliter naar de kinderopvang, maar heeft nu milde  gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden)Mag ik mijn kind toch brengen?

Nee, uw kind mag niet naar de opvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

 Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot school en kinderopvang?

Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. Onze IKC’s  zijn nu bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in vitale/cruciale beroepsgroepen.

 Waar kan ik terecht voor vragen?

Voor vragen kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie.